12 gener 2017

L’antifeixisme es reorganitza al Vinalopó per fer front a l’auge neonazi dels darrers mesos

La coordinadora Per a Totes convoca una marxa contra el feixisme i tota forma de discriminació a Elda, localitat on ha obert un local l’organització d’extrema dreta Lo Nuestro, fundada recentment i en expansió al País Valencià i Múrcia

Maria Deltell 12/01/2017 DIRECTA

Diferents col·lectius es concentraran el pròxim dissabte 14 de febrer a la localitat d’Elda “contra el feixisme i tota forma de discriminació” a les comarques del Vinalopó. A la convocatòria s’han adherit, entre altres organitzacions, el Col·lectiu Antifeixista d’Alacant, Acció Antifeixista de Torrevella, la Plataforma Antifeixista de la Marina Baixa, Somos Anti Xenofòbia de Sax, el Front Estudiantil de les Comarques del Sud (FECS), Villena Antifeixista i les Brigades Antifeixistes (BAF) de Castelló. La marxa s’ha convocat a les sis de la tarda a la plaça Sagasta, prop d’on se situa el local de Lo Nuestro, una organització d’extrema dreta fundada al Vinalopó amb expansió a València i Múrcia.

Lo Nuestro és una filial del madrileny Hogar Social i la seua activitat principal és la recollida d’aliments a les portes dels supermercats per destinar només a persones d’origen espanyol

‘Lo Nuestro’ és una de les cada vegada més nombroses filials del madrileny Hogar Social. La seua activitat principal és la recollida d’aliments a les portes dels supermercats, que posteriorment destinen només a ciutadans i ciutadanes d’origen espanyol, excloent així a qualsevol persona nouvinguda. El seu marc d’actuació se centra sobretot en barris obrers, com és el cas de “les 300 vivendes” d’Elda, uns habitatges construïts als anys 60 fruit de l’expansió de la ciutat que actualment, segons l’associació de veïns, estan en constant degradació i oblit per part de les institucions.


Membres de Lo Nuestro es fotografien amb màscares de porcs al castell de Petrer després d’una de les seves accions

 
A banda de la recollida d’aliments, des de Lo Nuestro també han encetat diferents campanyes de caràcter racista i xenòfob, a més de convocar concentracions i accions contra el col·lectiu musulmà. Un dels exemples d’aquestes campanyes racistes va ser la de “6 milions d’immigrants, 6 milions de parats. No és racisme, són matemàtiques” on un grup organitzat repartia pamflets amb la cara l’emblemàtic ninot Coco.

Durant la campanya ”Refugiats no benvinguts” els neonazis van repartir adhesius i pamflets pel passeig de l’Explanada d’Alacant amagats rere màscares de porcs per no ser identificats

Una altra de les campanyes xenòfobes que han realitzat Lo Nuestro va ser la de “Refugiats no benvinguts”, on els neonazis van repartir adhesius i pamflets pel passeig de l’Explanada d’Alacant amagats rere màscares de porcs per no ser identificats. Aquesta és la forma d’actuació de la jove organització neonazi què, dos anys després de la seua fundació, està aconseguint adeptes a les comarques del sud del País Valencià i Múrcia, aprofitant l’actual situació de crisi econòmica i la vulnerabilitat de moltes famílies en risc d’exclusió social.

Ja en 2015, Lo Nuestro va inaugurar un local a la ciutat d’Elx, on s’hi han realitzat diverses xarrades de caràcter xenòfob, conjuntament amb altres organitzacions afins. Des d’aleshores no ha cessat la seua activitat. El passat 30 de desembre, van inaugurar una nova seu a un pis cèntric d’Elda, on assistiren coneguts feixistes de la comarca i d’altres punts de l’Estat.


Inauguració del nou local de Lo Nuestro el passat mes de desembre a la localitat d’Elda

 
Part dels militants d’aquest col·lectiu estan relacionats amb organitzacions com Nova Lucentum d’Alacant, Liga Joven (Elx), Jove Elx, ANR (Acción Nacional Revolucionaria) i Múrcia Resiste. Alguns dels seus integrants estan condemnats per la justícia espanyola, com per exemple Cristian Ruíz, eldenc membre de Lo Nuestro i cara visible del moviment. Ruíz va ser condemnat a un any i mig de presó per apallissar a un veí antifeixista d’Elda, al qui van hospitalitzar en estat molt greu per un fort colp al cap en una agressió planificada, després que els neonazis estigueren perseguint durant la nit a la víctima i als seus companys per tota la ciutat.

Lo Nuestro està organitzant xarrades arreu de l’Estat espanyol amb diferents col·lectius d’extrema dreta d’Andalusia, Aragó o Madrid per difondre aquest cas, on Ruíz és presentat com a víctima. Des d’aleshores (ara mateix fa tres anys) no s’han aturat les agressions de caràcter feixista a persones de diferents col·lectius com gitanos, gais, magribins, catalano-parlants, etc. sense que hi haja hagut cap detenció.
Una coordinadora per a totes

Les agressions a diferents antifeixistes s’han accentuat en els últims mesos, durant les concentracions de protesta als diferents supermercats on Lo Nuestro feia les recollides racistes d’aliments. Les antifeixistes denuncien haver sigut amenaçades constantment. Un d’ells ha interposat una denúncia i relata com l’esperaren a la porta del seu domicili per destrossar-li el vehicle.

Aquest context de violència i discriminació ha motivat la creació de la coordinadora ”Per a Totes”, que té la finalitat de neutralitzar l’acció i el discurs de l’extrema dreta a Elda i Petrer

Aquest context de violència i discriminació a diferents col·lectius de la comarca ha motivat que l’antifeixisme al Vinalopó es reorganitze i incremente la seua activitat, formant una coordinadora anomenada “Per a Totes”, amb la finalitat de neutralitzar l’acció i el discurs de l’extrema dreta a Elda i Petrer. Una de les activitats que s’han dut a terme és la recollida de joguets per a famílies desfavorides amb la col·laboració del col·lectiu ‘Il·lusions Compartides’. Aquesta campanya va tindre molt bona acceptació per part dels ciutadans i ciutadanes d’ambdues localitats, segons expliquen les seues impulsores.
Canviar de collar

En els últims anys, l’extrema dreta està canviant la seua estratègia comunicativa i d’actuació a diferents punts d’Europa, modernitzant la seua imatge i estudiant noves formes de transmetre el seu discurs. Una de les transformacions visibles d’aquests moviments consisteix en una substitució de l’antiga simbologia feixista per altra moderna que a primera vista no es puga identificar amb el feixisme i el nazisme. Aquest ha sigut el cas de diferents grups d’extrema dreta com el partit Alba Daurada a Grècia, el moviment Casa Pound a Itàlia o el col·lectiu neonazi Hogar Social Madrid, referents per als ultradretans ‘Lo nuestro’. Un exemple d’aquest extrem es pot trobar en el seu logotip, una torre negra amb un fons groc: una còpia quasi idèntica al símbol de l’organització madrilenya.

Aquests nous grupuscles d’extrema dreta difonen missatges d’odi amb una nova retòrica, com des de fa anys venen fent els distints partits d’extrema dreta europeus que hui dia ja ocupen importants llocs a parlaments estatals com el de Grècia, Àustria, Hongria, etc. Sense esvàstiques, sense himnes, sense uniformes, però preconitzant la mateixa idea excloent, xovinista i supremacista de sempre, això si, amb altres paraules.

 

Etiquetes: , , , , , , , , , ,