Antifeixistes.org

Tota la informació sobre l'extrema dreta al País Valencià

Un grup de neonazis apallissa i mata un jove a Màlaga

L’incident va ocórrer la nit de dijous dia 20 d’abril, quan la víctima va intercedir en una discussió aliena per aturar una previsible baralla. Els mitjans de comunicació han ocultat els vincles dels detinguts amb grups d’extrema-dreta
Nil Ribot 27/04/2017 DIRECTA

Tot i trobar-nos a la primavera, dijous passat l’ambient era ja de nit d’estiu a Màlaga, capital d’una de les vuit províncies d’Andalusia. De matinada, un jove de 22 anys anomenat Pablo es trobava celebrant el seu aniversari acompanyat d’amics a una cèntrica discoteca de la ciutat. En un moment de la nit, va sortir al carrer per prendre l’aire acompanyat d’un amic i va presenciar una discussió puja de to entre els membres d’un altre grup, al que tot i no conèixer van voler cridar l’atenció amb la intenció de persuadir-los de barallar-se.

Segons la mateixa versió policial, això va ser motiu suficient perquè dos dels individus que estaven discutint-se s’abraonessin sobre seu –sense intercanviar paraula– clavant-li un primer cop que el va fer caure a terra. A partir d’aquell moment Pablo hauria rebut diversos cops i puntades de peu al cap i a diferents llocs del cos, motiu pel qual va patir dues aturades cardi-respiratòries.

Fonts de l’hospital van confirmar a la premsa que Pablo va arribar en ambulància a l’Hospital Clínic de Màlaga, greument ferit, en estat crític i amb un traumatisme cranial sever, entre altres lesions. Després de passar dos dies en mort cerebral, dissabte a la tarda el personal sanitari va certificar la seva mort definitiva.

Encoberta l’autoria neonazi

Des del moment de l’agressió, la Policia Nacional espanyola va obrir una investigació per esclarir els fets i detenir els responsables. Els agents del grup d’homicidis es van fer càrrec del cas i van presenciar com Álex Cordal Céspedes, amb una edat de 27 anys, es presentava la matinada de dilluns a dependències policials per entregar-se. Hores abans, un altre home de 25 anys anomenat Alberto Ross havia estat detingut a la via pública, acusat de l’homicidi del jove, fet que havia possibilitat que s’estretís el cercle contra els agressors. Paral·lelament, dos individus més van ser detinguts en relació amb el cas. Es tractaria d’Enrique Castillo i Adolfo Garcia Gomez, tots dos acusats d’encobriment.

Les seves identitats no van transcendir més enllà de les inicials dels seus noms i cognoms, facilitades per la policia als mitjans de comunicació. Tanmateix, dies després alguns mitjans de comunicació provincials van començar a aportar més dades sobre els detinguts. El Diario Sur afirmava que “eren aficionats a la boxa” i explicava que un d’ells és fill d’un exmarine americà i es dedica a impartir classes d’anglès a acadèmies mentre l’altre treballa al sector de l’hostaleria.

Un dels acusats de l’homicidi, Alberto Ross (sense samarreta) en una a l’estadi del Málaga

 
Més enllà d’aquestes dades els mitjans de comunicació només han afirmat que els dos presumptes homicides són malaguenys i “aficionats a l’equip de futbol de la ciutat, del que formaven part dels grups d’animació més radical”. A la pràctica, qui són i què significa formar part dels ultres del Màlaga Club de Futbol?

El Frente Bokerón i la sucursal d’Hogar Social

Segons ha informat el projecte contrainformatiu La Haine, els detinguts formarien part del grup Frente Bokerón, que ocupa un dels gols de l’estadi de la Rosaleda des de l’any 1986, ostentant el títol de ser la penya més antiga d’aquest club. De marcada ideologia neonazi i espanyolista, el grup ha mostrat simbologia feixista reiteradament tant a l’estadi andalús com als diferents desplaçaments que han dut a terme arreu de l’Estat espanyol durant tots aquests anys.

Alberto Ross i Enrique Castillo, vuitè i tercer començant per la dreta de la imatge, en una fotografia amb membres de Málaga 1487

 
A banda de la seva pertinença a aquest grup, els detinguts també formarien part de Málaga 1487, un col·lectiu que s’autodefineix com a “associació cultural en defensa de la nostra terra i per la conservació de la nostra identitat”. A la pràctica, aquest grup sorgeix a l’escalf de l’Hogar Social Madrid (HSM), amb qui estan agermanats juntament amb altres grups com Lo Nuestro, ubicat a Múrcia i el sud del País Valencià. L’HSM és un col·lectiu d’ultradreta que mitjançant l’ocupació i accions com recollides d’aliments “només per espanyols” s’ha convertit en la punta de llança d’un feixisme que ha renovat els seus símbols i discursos per vendre’s com a nou i guanyar adeptes.

Presó incondicional

Una setmana després dels fets, el titular del Jutjat d’Instrucció núm. 7 de Màlaga, en funcions de guàrdia, ha ordenat l’ingrés a presó pels dos detinguts acusats d’un delicte d’homicidi com a presumptes autors de la mort de Pablo. L’auto del jutge estableix presó incondicional, comunicada i sense fiança, mentre que els altres dos detinguts per encobriment, un d’ells empleat de la discoteca on es va desencadenar el tràgic succés, ja van ser posats en llibertat amb càrrecs després de prestar declaració.

Sorprenentment, tot i les múltiples evidències de la trajectòria violenta dels agressors, cap mitjà de comunicació generalista ha explicat, ni molts menys ha investigat, els seus vincles amb l’extrema-dreta.