22 desembre 2011

Alarma a Itàlia per un llistat de persones potencials objectius dels neonazis

Després dels recents atacs racistes a Florència i Torí, Itàlia ha elevat la guàrdia davant els moviments de l’extrema dreta i davant qualsevol indici de possible atemptat. Per això ha causat alarma la llista negra apareguda al portal d’internet Stormfront, molt popular entre els neonazis, en la qual s’inclou a polítics, magistrats, periodistes, advocats i fins prelats italians que es distingeixen per defensar els immigrants, als jueus i als gitanos. Stormfront és un fòrum neonazi fundat pel nord-americà Don Black, exlíder del Ku Klux Klan. Itàlia és un dels pocs països europeus que no ha aconseguit enfosquir aquest portal, que es recolza en un servidor amb seu a West Palm Beach (Florida). A la Fiscalia italiana li resulta molt difícil actuar contra aquesta plataforma d’odi racial. Fa un temps, ja es va denunciar aquest web per publicar un llistat de personalitats italianes d’origen jueu. A la llista del que denomina “delinqüents italians”, Stormfront inclou, entre altres, l’alcalde de Pàdua, Flavio Zanonato, al president de la comunitat hebrea de Roma, Riccardo Pacifici, al president de la Unió de Musulmans d’Itàlia, Adel Smith , i l’arquebisbe de Torí, monsenyor Cesare Nosiglia. També són denunciats pel portal neonazi periodistes molt coneguts com Maurizio Costanzo i Gad Lerner, i la fiscal torinesa Laura Longo, que està dirigint la investigació sobre els fets de Torí, en què una torba ciutadana va calar foc a un campament gitano després que una adolescent italiana denunciés haver estat víctima d’una violació que mai es va produir.

La policia postal italiana es va mobilitzar per eliminar la llista del portal. També va contactar amb les autoritats nord-americanes perquè actuïn contra els autors de la pàgina o contra el servidor. Hi ha la possibilitat teòrica d’identificar l’ordinador en el qual es va elaborar la llista.

El periodista Gad Lerner, que ja va aparèixer en una altra llista prèvia de Stormfront per la seva condició jueva, va dir que el nou contingut “torna a demostrar, per desgràcia, que Gianluca Casseri no era un boig aïllat”. Lerner es referia a l’home que la setmana passada va disparar contra venedors ambulants senegalesos en dos mercats de Florència, causant la mort a dos d’ells i ferint de gravetat a altres tres. “Si m’han col · locat a la llista negra vol dir que, en la vida, m’he comportat de manera correcta”, va dir Costanzo.

L’organització pro drets humans Everyone ha demanat a la cònsol dels Estats Units a Florència, Sarah Morrison, i l’ambaixador a Roma, David Thorne, que emprenguin una acció conjunta amb els ministeris d’Interior, Justícia i Afers Exteriors italians perquè es tanqui el portal de Stormfront i perquè s’identifiqui els responsables de la perillosa propaganda.

A Itàlia hi ha el temor que la crisi econòmica exacerbi l’extremisme. A l’eclosió racista s’afegeix l’activitat de grupuscles anarquistes que han enviat ja diversos paquets bomba i han amenaçat a líders polítics i directors de diaris.

Notícia de La Vanguardia

NOTICIA RELACIONADA:

Neonazis difonen un llistat de jueus italians en internet