Antifeixistes.org

Tota la informació sobre l'extrema dreta al País Valencià

Un grup d’ultres convocats pel GAV torna a boicotejar i provocar disturbis al Correllengua de Gandia

De la mateixa manera que l’any passat, un grup de feixistes convocats per la secció del GAV de Gandia converteix la festa reivindicativa del Correllengua en una batalla campal. Els ultres increparen els participants des del principi i durant tot el recorregut, sent el moment de més tensió quan la cercavila travessava el carrer Major. En aquest punt els ultres començaren a llençar pedres una de les qual va alcançar una regidora del Bloc provocant-li una ferida que va requerir 12 punts de sutura. Una vegada finalitzat el Correllengua, dos joves varen ser agredits per un grup feixista que anava de “cacera”. Els organitzadors del Correllengua manifesten la seua indignació davant la passivitat de la policia, que va deixar actuar els ultres i no va efectuar cap detenció. Les agressions han sigut ja denunciades i s’espera identificar en breu els autors. Levante
Un grupo de ultras convierte en una batalla campal el Correllengua de Gandia

El Correllengua de Gandia, que debería haber sido una fiesta reivindicativa por la unidad de la lengua, se convirtió ayer en una batalla campal ante las provocaciones y agresiones protagonizadas por un grupo de ultras del Grup d’Acció Valencianista (GAV) y de la Joventut Valencianista.
La fiesta comenzó con tranquilidad y un férreo dispositivo policial con agentes antidisturbios. La “flama de la llengua” recorrió en un ambiente reivindicativo las principales calles de Gandia al son de xirimites, dolçaines, banda de música y un correfoc. La Colla Fem Pinya realizó varias torres humanas, los populares castellets al son de la Muixeranga.

La nota negativa la dio un grupo de medio centenar de ultras que increpó a los participantes y repartieron octavillas donde se decía: “Alerta, el correllengua ya està açí”, con un primer encontronazo a las puertas del Casal Jaume I.

La policía los controló y comenzó el Correllengua en un ambiente festivo secundado por más de medio millar de personas que portaba pancartas reivindicando la unidad de la lengua, en favor de los Països Catalans y pidiendo la absolución de 13 detenidos en Gandia por el caso de Fernando Giner.
La segunda provocación de los ultras tuvo lugar en la calle Trapig, donde se vivieron momentos de tensión, pero los alborotadores dieron media vuelta y se concentraron en la calle Major cruce con Vicaris, en donde tuvo lugar la agresión. Los ultras rompieron zócalos de fachadas de la calle para obtener piedras y lanzarlas contra la comitiva, así como bolsas de basura, cajas vacías y piedras, todo ello en medio de un aluvión de insultos. Algunos manifestantes respondieron lanzando huevos.Una de las piedras lanzadas por los ultras alcanzó de lleno a Maite Peiró Català, concejala del Bloc de l’Alqueria de la Comtesa, causándole una brecha en la cabeza de la que fue atendida por participantes en la marcha.

Las Provincias
Un grupo de violentos tira huevos al Correllengua y hiere con una piedra a una participante en Gandia

La celebración del Correllengua en Gandia se saldó ayer con una mujer herida. Una de las participantes en el acto festivo recibió una pedrada por parte de un grupo de exaltados que se encontraba entre el público. La víctima tuvo que ser trasladada al hospital Francesc de Borja por efectivos sanitarios para diagnosticar la gravedad del impacto.

Los actos lúdicos del Correllengua arrancaron pasadas las siete de la tarde con una serie de actividades, como la Muixeranga, en la plaza Rei En Jaume, junto al Casal. En ese momento, se vivieron los primeros instantes de tensión, ya que un grupo de violentos venidos de fuera de Gandia comenzaron a protestar y a proclamar sus consignas: “Som valencians, mai catalans”.

En consecuencia, los agentes antidisturbios se vieron obligados a intervenir para disuadir a los manifestantes. Los ánimos se calmaron.

Una vez concluyeron los actos en al Casal los participantes comenzaron el desfile de la Llengua. En su itinerario caminaron por la calle Mayor y a su paso salió otra vez el grupo de exaltados que profirieron toda clase de insultos a la marcha pacífica.

Por contra no encontraron ninguna respuesta de los participantes en el acto. Esto encolerizó más a los violentos y comenzaron a lanzar huevos.

No quedaron ahí sus artimañas, ya que alguno de los protestantes se inmiscuyó entre el público y lanzó una piedra al grupo que desfilaba portando la llama de la lengua.

Una mujer de mediana edad fue quien recibió el impacto del objeto. Este hecho interrumpió el desfile, ya que varios miembros del SAMU tuvieron que atender a la herida. El golpe abrió una brecha en la cabeza de la mujer y los efectivos sanitarios decidieron llevarla al hospital para evitar males mayores.

Tal y como comentó el jefe de la Policía Local de Gandia, Vicente Roig, para el acto se contó con un amplio dispositivo de seguridad. Las calles del centro de la ciudad estuvieron vigiladas desde primeras horas de la tarde por agentes locales, efectivos de la Policía Nacional y dos grupos de antidisturbios.

La celebración del Correllengua en Gandia está marcada por la polémica cada año. El acto contó en la ciudad con un amplio respaldo de público. Alrededor de doscientas personas participaron en las actividades programadas.

Además, gozó de representación municipal, ya que estuvieron presentes los concejales del Bloc de Gandia.

La regidora Maite Peiró, del Bloc de l’Alqueria de la Comtessa, va ser objecte de l’agressió d’un grup d’ultradreta en rebre una pedrada al cap. (infosafor)

Finalment no va ploure al Correllengua. L’organització havia previst la celebració del sopar i els concerts sota la coberta de la plaça del Prado. La celebració únicament es va veure tacada per l’agressió d’un grupuscle d’ultradreta als participants. Les activitats es van desenvolupar amb total normalitat durant tota la vesprada, on centenars de persones van participar en el actes organitzats per ACPV des del Casal Jaume I Safor-Valldigna.

Durant la cercavila, un grup d’ultradreta va fer diversos intents d’aproximació al Correllengua, observats per les forces de seguretat. No obstant, quan la comitiva avançava pel carrer Major, la regidora Maite Peiró, del Bloc de l’Alqueria de la Comtessa, vaser objecte de l’agressió en rebre una pedrada al cap;la regidora va ser traslladada a l’hospital Sant Francesc de Borja, on va rebre dotze punts a la ferida.

Des de l’Ajuntament de Gandia, s’ha emés un comunicat conjunt per part de tots els grups polítics, en el qual es parla d’una agressió, sense esmentar l’autoria. No obstant això, el Bloc de la Safor ha volgut destacar, en un comunicat, que es tractava d’una nova agressió feixista de la ultradreta. Són ja nombroses les agressions de què han sigut objecte els partits d’esquerres a Gandia, en especial el Bloc de la capital ducal i la seua nacional de València ciutat.

El Bloc volgué fer pública la seua disconformitat amb l’actuació de la policia nacional, “que no sols va permetre que el grup feixista s’acostara en ocasions reiterades a la manifestació pacífica amb l’objectiu de provocar i insultar els participants en el Correllengua, sinó que, a més, no va impedir que els feixistes llançaren pedres contra els concentrats, entre els quals també hi havia moltes criatures, i provocaren ferides greus a Maite Peiró”.

A més, consideren “totalment inadmissible que un grup de ciutadans i ciutadanes, en una societat democràtica com la nostra i amb els permisos administratius corresponents, no puga manifestar-se tranquil·lament, en un ambient que pretenia ser lúdic i festiu, en defensa de la llengua pròpia pels carrers de la ciutat”. Pepa Chesa ha volgut incidir en què “la situació no és pròpia d’un país democràtic, i va molt més enllà d’accions inconnexes. Es tracta, amb totes les lletres, de terrorisme contra els partits progressistes, contra el nacionalisme i contra el món associatiu “.

A més, des del Bloc Jove de la Safor-Valldigna, a banda de felicitar “la gent que va participar en la jornada lúdica i reivindicativa i a l’organització”, van denunciar “la ‘no actuació’ de les forces de seguretat, que es dedicaren a mantenir a distància els agressors ultradretants, tot i permetent-los marge de maniobra”. Tant el Bloc com el Bloc Jove han coincidit a demanar “policia nacional que identifique els autors de l’agressió a Maite Peiró i als altres manifestants i inicie el procediment que corresponga per tal que els implicats siguen jutjats i se’ls impose la sanció que pertoque”.

Notícies relacionades
[Antifeixistes.org] Segona agressió ultra en una setmana: divendres al Correllengua de Gandia

Notícies d’altres mitjans
[Levante] La edil herida en el Correllengua critica que la policía no controlara a los ultras
[El País] Gandia rechaza la agresión a una edil en el ‘Correllengua’